Pantun Keluarga

Pisang emas dibawa berlayar 
Masak sebiji di atas peti 
Kat pasaraya tak ada hutang hutang 
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery 

Kalau ada jarum yang patah 
Jangan di simpan di dalam peti 
Kesian betul dengan kau ni 
Jarum patah pun kau simpan dalam peti. 

Dua tiga kucing berlari 
Mana nak sama si kucing belang 
Kalau kau berani kejarlah kucing tu 
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak.. 

Kajang Pak Malau kajang berlipat 
Kajang hamba mengkuang layu 
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat 
Kain aku, si pencuri yang sapu 

Rumah Pak Mamat di tepi sawah 
Pakai langsir berwarna biru 
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah 
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke. 

Air pasang dalam surut pukul lima 
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga 
Haloo nyonya, mau tanya sikit 
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka? 

Tuai padi antara masak 
Esok jangan layu-layuan 
Kalau padi tu belumlah masak 
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. . 

Limau purut masak di dahan 
Batang selasih condong uratnya 
Limau purut tak boleh makan 
Nanti sakit perut nak kena cari ubat. 

Pulau Pandan jauh ke tengah 
Gunung Daik bercabang tiga 
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu 
Pergi aje ke Kampung Pandan 

Sorong papan tarik padan 
Buah keranji dalam perahu 
Tolonglah jangan makan buah keranji tu 
Nanti badan kau orang berbau 

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda 
Ana banyak takut jalan tutup mata 
Memanglah takut kalau jalan tutup mata 
Sebab takut terpijak lubang Indah Water 

Encik Baba jatuh dalam parit 
Cik Aminah ketawa jerit jerit 
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit 
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit 

Buai laju laju 
Sampai pokok sena 
Woii, jangan buai laju-laju 
Nanti kang tercampak kat pokok sena 

Timang tinggi-tinggi 
Sampai cucur atap 
Cucur atap tak sedap 
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KaTeGorI LaWaK-bRuTaL

artikel awek black box black box found bra cerita cikgu dengan Anak murid cerita lawak cerita Pak Belalang cerita rakyat cium nurse contoh soalan karangan curang dialek terengganu english jokes fakta lawak first time sex gambar lawak get money handfon nokia handphone samsung harta pusaka i-phone isterinya curang janda hot jozan kahwin lagi kejut bangun sahur kereta inspira kisah buda kecil kisah dengan nurse Kisah janda kisah kecurangan kisah lawak kisah main kayu tiga kisah malam pertama kisah ranjang kisah Suami isteri koleksi pepatah dulu komputer kondom kongkek lagu raya Lawak 18 SX Lawak 18SX lawak ajoi lawak asal usul lawak Ayah dan Ibu lawak best lawak bodoh Lawak broken english lawak brunei lawak double meaning lawak facebook lawak gila lawak jenaka lawak kekasih lawak kelantan lawak malam pertama lawak pak arab lawak pak pandir lawak pecah perut lawak pendek lawak puasa lawak raya lawak sains lawak sempoi lawak sengal lawak seram lawak suami isteri lawak teka-teki lawak terengganu lawak ultraman lelaki hensem lelaki kacak maharaja lawak make money makna disebalik kata wanita misteri motorola naughty nun pantun pantun jenaka pantun lawak pantun malam jumaat pantun puasa pantun raya pasangan kekasih pepatah lama pepatah lawak pepatah melayu poligami political jokes rindu pada si dia rumah terbuka sejarah asal-usul negeri di Malaysia sex sms lawak raya soalan karangan suami curang sukan yang telah pupus surat cinta seorang rockers surat poligami tanda-tanda rindu teka-teki usop hantu kak limah video lawak video lawak raya video usop wilcha video usop wilcha di ABP what is politics